Šarmantni gradić Vrsar koji je u 18. st. zaveo i slavnog ljubavnika Casanovu te mu posvetio jednu svoju ulicu, danas je još jedna neodoljiva destinacija istarskog poluotoka. Povijesno klupko Vrsar s brežuljka, na kojem je stara jezgra, odmotava u podnožje puno moderne zabave, a mediteransku idilu zaokružuje s 18 netaknutih otočića svog arhipelaga.
Vrsar - srednjovjekovna riznica puna umjetnosti

Nekoć utvrđeni gradić Vrsar svoj povijesni šarm krije u staroj jezgri u čije zanimljivo carstvo vode dvoja gradska vrata iz 13. st. Osim na ulazima u grad Vrsar, ostaci srednjovjekovnih zidina stražare i pokraj davnog ljetnikovca porečkih biskupa. Uz ovu se vrsarsku palaču koja dominira romantičnim gradićem izdiže i tajanstvena srednjovjekovna kula sa sunčanim satom.

U blizini je i Crkva sv. Martina u čijem visokom zvoniku Vrsar skriva neobičnu zbirku starih crkvenih zvona. Sakralno bogatstvo očekuje posjetitelje i u Crkvi sv. Foške, poznatoj po svojoj umjetničkoj riznici. Nezaboravni detalj stare jezgre je i trijem crkvice Sv. Antuna koji od 17. st. uljepšava bajkoviti Vrsar.
Romantični Vrsar u kamenom muzeju Istre

Vrsar je vrelo inspiracije koje je najljepše primjerke svog kamenog stvaralaštva izložilo po cijelom gradu. Čarobna galerija s 26 umjetnina na otvorenom, od 1970. godine obogaćuje Vrsar kamenim spojem kreativnosti i prirode u Parku skulptura Dušana Džamonje.

Kamena priča nastavlja se u napuštenom kamenolomu koji će preko ljeta u sklopu Montraker - ljetne kiparske škole "zaposliti" sve željne iskušavanja kiparskih vještina.

Ime Montraker se provlači i kroz glazbene note koje odzvanjaju gradom u noćima Montraker Live Music Festivala. Romantični zvuci se šire na festivalu More i gitare, a Vrsar zavodi i atraktivnim Casanovafestom čija su umjetnička zbivanja sva u znaku ljubavi i erotike.